Diëtistenpraktijk De Linge

uw leven in beweging

Werkwijze

Voor wie

Eten doet u elke dag. Omdat u trek heeft, omdat het gezellig is en natuurlijk ook omdat u voedsel gewoon nodig heeft om gezond en fit te blijven. Maar wat u eet, is soms niet zo vanzelfsprekend. Want hoe maakt u een gezonde keuze uit dat enorme aanbod van voedingsmiddelen.

De diëtist is dé specialist op het gebied van voedings- en dieetadviezen. De diëtist kan u adviseren over gezond eten, maar ook over eten bij gezondheidsproblemen. Zo kunt u bij ons terecht voor:

 

 • diabetes
 • ondervoeding
 • eetstoornissen
 • overgewicht
 • galstenen
 • te hoog cholesterol
 • gezonde voeding
 • vegetarische voeding
 • hoge bloeddruk
 • voeding bij sport
 • jicht
 • voeding bij zwangerschap
 • longziekten
 • voeding voor kinderen
 • maag- en darmklachten
 • voedselovergevoeligheid
 • nierziekten
 


Dit is ook van toepassing als u op advies van uw behandelend arts een dieet moet volgen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een diëtist.

Een diëtist kan u ondersteunen met voedingsadviezen op maat. De diëtist is dé persoon om vragen aan te stellen als het om gezonde, verantwoorde voeding gaat. Wij kunnen samen met u uw eetgewoonten bekijken en adviseren over mogelijke aanpassingen. Ook kunnen wij u tips en adviezen op maat geven en motiveren om vol te houden. De diëtist is immers de deskundige bij uitstek voor uw voedingsadvies of dieet.

Spreekuur en huisbezoek

Diëtistenpraktijk De Linge heeft een praktijkruimte in Elst. Daar wordt dagelijks (ma t/m vrij) spreekuur gehouden. Daarnaast houden wij spreekuur in Arnhem-zuid, Driel, Heteren en Opheusden. Zie spreekuurlocaties.
Om iedereen de aandacht te kunnen geven die hij/zij nodig heeft, werken wij alleen op afspraak. Ook is het mogelijk om in de avonduren een afspraak te maken. Wij proberen bij de planning zoveel mogelijk rekening te houden met uw persoonlijke wensen.

Wanneer u door omstandigheden niet naar ons toe kunt komen, zijn huisbezoeken ook mogelijk (mits dit door de arts op de verwijzing aangegeven wordt).

Behandelplan

Eerste gesprek

In de meeste gevallen verwijst een huisarts of specialist u voor een voedingsadvies. Het veranderen van uw dagelijkse leefpatroon is niet gemakkelijk. De manier waarop is heel persoonlijk en daarom reserveren wij voor het eerste gesprek één uur.

Wij bespreken met u de klachten, de medische gegevens, de hulpvraag en de motivatie. Verder komen het huidige voedings- en beweegpatroon, eerdere dieetervaringen, het eetgedrag en de bereidheid/mogelijkheden tot veranderen aan bod. Soms zal het nodig zijn om hiervoor een vragenlijst in te vullen.

Aan de hand van het eerste gesprek stellen wij een behandelplan op. Hierin omschrijven wij wat we concreet voor u kunnen doen en welke afspraken we daarover hebben gemaakt. Ook worden er afspraken gemaakt over de duur van de behandeling en het aantal consulten.

Begeleiding

De begeleiding door de diëtist is erop gericht u vertrouwd te maken met uw dieet, waardoor u hier zelfstandig mee om leert gaan. Vragen en ervaringen uit de praktijk worden met u besproken. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn het veranderen van het voedingspatroon, inzicht krijgen in eetgedrag (en eventueel veranderen), de mogelijkheden voor lichaamsbeweging en sport, het kopen van voedingsmiddelen en de bereiding van lekkere aangepaste gerechten. Wij besteden ook aandacht aan de invloed van de omgeving (familie en vrienden), het zelfbeeld en het voorkomen van terugval in het oude voedingspatroon.

Evaluatie

Ter afsluiting van de behandeling kijken wij met u terug op de behandeling. Zijn de behandeldoelen bereikt? Is er voldoende zicht op de terugvalmomenten? En hoe zijn de ervaringen ten aanzien van de behandeling? Eventueel wordt de behandeling langzaam afgebouwd.

Groepsvoorlichting / cursussen

Naast individuele dieetadvisering verzorgt Diëtistenpraktijk de Linge ook voorlichtingsbijeenkomsten, lessen, cursussen en workshops voor verenigingen, scholen,bedrijven, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en andere organisaties. Voor alle geïnteresseerden kan een programma op maat worden gemaakt. Onderwerpen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten kunnen zijn:

 • Gezonde voeding en beweging
 • Emotioneel eetgedrag
 • Voeding bij diabetes
 • Sportvoeding
 • Overgewicht
 • Etc.


Indien nodig en gewenst wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals fysiotherapeuten, apothekers of psychologen.

Bedrijven

Gezonde voeding is steeds vaker een zorg in het bedrijf. Werknemers hebben regelmatig gezondheidsklachten die verband houden met een slecht eetpatroon. Diëtistenpraktijk De Linge kan bedrijven en werknemers hierbij van advies dienen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Cursussen

Fit & Fun 4 kids

In samenwerking met fysiotherapiepraktijk De Enk en psychotherapiepraktijk Scharwachter, geven wij 2 keer per jaar de cursus fit & fun 4 kids voor kinderen van 8 – 12 jaar. Tijdens de cursus leert uw kind op een speelse manier plezier te krijgen in sport en bewegen, gezonder eten en krijgt het tips om dit vol te houden. In dit programma worden zowel uw kind, maar ook u ondersteund door een psycholoog, diëtist en fysiotherapeut.

Een groot deel van de kinderen met overgewicht hoeft niet af te vallen. Belangrijker is dat hun gewicht gelijk blijft. Door de groei van het kind zal het gewicht steeds beter kloppen met de lengte. Door te kijken naar de eetgewoonten van uw kind, in combinatie met bewegen, kan uw kind op een gezond gewicht komen en blijven.
Heeft u belangstelling voor deze cursus, neem dan contact met ons op.

Diabetes Prisma Cursus

Prisma is een uniek voorlichtingsprogramma dat speciaal ontwikkeld is om u te helpen een expert te worden op het gebied van diabetes. U krijgt de meest recente inzichten op het gebied van diabetes aangereikt en leert om te gaan met uw diabetes op een manier zoals u dat wilt. Daarnaast ontmoet u mensen die in eenzelfde situatie zitten. Na afloop van de bijeenkomsten bent u degene die de controle in handen heeft.

Prisma bestaat uit twee dagdelen verspreid over één a twee weken. Uw partner, een familielid of vriend(in) zijn tijdens de bijeenkomst van harte welkom. Een groep bestaat uit 8 tot 10 personen. Na afloop van de tweede bijeenkomst heeft u een individueel plan opgesteld met eigen haalbare doelen, welke u tijdens de vervolgende bezoeken met uw eigen poh-ster of diëtist blijft bespreken en aanpassen.

Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.prisma-diabetes.nl/wie.html

Uit de evaluatie van de vorige bijjeenkomst komen de volgende opmerkingen:

Nu heb ik al 20 jaar diabetes, maar ik heb veel geleerd
Ik ga nu meer de etiketten van de verpakkingen lezen om zo de inname van mijn suikers (koolhydraten) beter te reguleren
Eerlijk gezegd, heb ik hier 10 jaar op gewacht

Heeft u belangstelling voor deze cursus, neemt u dan contact met ons op. Ook kunt u informatie vragen bij uw diabetesverpleegkundige.

Cursus Mindful eten

In samenwerking met Centro Mio organiseert Diëtistenpraktijk de Linge de cursus Mindful eten.

shutterstock 192430133 1De cursus is voor mensen die bewuster willen eten en er meer van willen genieten. Hij kan ook zinvol zijn voor mensen met gewichtsproblemen, zowel over- als ondergewicht.

Mindfulness brengt vrijheid terug in je eetpatroon. Op een milde manier herontdek je de signalen van je lichaam en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Met positieve gevolgen voor je gezondheid en je eetpatroon. Door mindfulness ontdek en doorbreek je automatische patronen door het geven van vriendelijke aandacht. Leer vrij te zijn in je eetkeuzes en meer te genieten van minder!

In de cursus komen de volgende thema's aan bod:

 • voor welke triggers ben jij gevoelig?
 • hoe doorbreek je automatische eetpatronen
 • wat is voor jou een gezonde voeding
 • mindfulness oefeningen
 • omgaan met verleidingen
 • leren herkennen van de verschillende lichaamsignalen

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 21/2 uur en een stiltedag. De cursus kent een duidelijke en logische opbouw. Je leert mindfulness in je leven toe te passen met daarbij extra aandacht  voor je relatie met eten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende mindful eten oefeningen en huiswerkopdrachten. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Christel Witjes van Diëtistenpraktijk De linge, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0481-374546