Diëtistenpraktijk de Linge

Specialisaties

Overgewicht

Overgewicht ontstaat als het lichaam langdurig meer energie (calorieën) krijgt dan het nodig heeft. U voelt zich het best bij een bepaald gewicht. Vaak is dat ook het gewicht dat goed is voor uw gezondheid. Een paar kilo meer (of minder) is meestal geen probleem. Fors overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, artrose, een aantal vormen van kanker, slijtage gewichten en maagklachten. Ook kan het psychische klachten geven zoals depressiviteit, een negatieve lichaamsbeleving en een negatief zelfbeeld. Wilt u weten of u overgewicht heeft, kijk dan hier.

Overgewicht

De diëtisten van Diëtistenpraktijk de Linge kunnen u coachen bij (blijvend) afvallen. Zij besteden aandacht aan uw huidige voedings- en beweegpatroon en er is aandacht voor uw specifieke eetgedrag. De diëtisten leggen uit wat de meest recente landelijke adviezen zijn en geven aanbevelingen. In samenspraak met u wordt gezocht naar het leefpatroon dat u past en dat u de rest van uw leven vol kunt houden.

Alle diëtisten kunnen u begeleiden gewicht te verliezen. In onze praktijk heeft Christel Witjes zich gespecialiseerd in de behandeling van overgewicht. Daarvoor heeft zij de universitaire opleiding psychologie gevolgd en diverse nascholingen met betrekking tot de behandeling van overgewicht. Ook is zij aangesloten bij KDOO, kenniscentrum diëtisten overgewicht en obesitas.

Mindfulness

Mindfulness brengt vrijheid terug in je eetpatroon. Op een milde manier herontdek je de signalen van je lichaam en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Met positieve gevolgen voor je gezondheid en je eetpatroon. Door mindfulness ontdek en doorbreek je automatische patronen door het geven van vriendelijke aandacht. Leer vrij te zijn in je eetkeuzes en meer te genieten van minder.

In begeleiding komen de volgende thema's aan bod:

  • voor welke triggers ben jij gevoelig?
  • hoe doorbreek je automatische eetpatronen
  • wat is voor jou een gezonde voeding
  • mindfulness oefeningen
  • omgaan met verleidingen
  • leren herkennen van de verschillende lichaamsignalen

Christel Witjes kan u begeleiden naar een Mindful eetpatroon.

Eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische stoornis waarbij sprake is van verstoord eetgedrag. Een eetstoornis kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassen, bij zowel vrouwen als mannen. Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. 

EetgedragSommige mensen eten te weinig, anderen te veel. Bij anderen wisselen perioden van te weinig en te veel eten elkaar af. Gedachten over eten, het eigen lichaam en gewicht worden vaak een obsessie.

In onze praktijk heeft Christel Witjes zich gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Daarvoor heeft zij de opleiding gezondheidspsychologie gedaan aan de Open Universiteit Nederland. Ook heeft zij de post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen gevolgd. Zij is aangesloten bij VIE (voedingscentrum eetstoornissen en NAE (nederlandse Academie eetstoornissen

Lees meer over de verschillende eetstoornissen op de website van het kenniscentrum en proud 2Bme

Diabetes mellitus

De diagnose diabetes is een diagnose voor het leven. Tegenwoordig wordt, bijv. bij een jaarlijkse controle, al in een vroeg stadium een verhoogd glucose (bloedsuiker) ontdekt. Samen met erfelijkheid is overgewicht één van de belangrijkste oorzaken. Vijf tot tien kilo afvallen is dan ook bij de meeste diabeten één van de eerste behandeldoelen. Hierbij wordt aandacht besteed aan veranderingen in de leefstijl (lagere energie inname, hoger energie verbruik) voor een langere tijd. Zo bestaat de kans dat u het gebruik van diabetesmedicatie nog even uit kunt stellen.

Diabetes

Iemand met diabetes heeft een hogere kans op hart- en vaatziekten. Daarom wordt in de consulten ook aandacht gegeven aan het cholesterol en de bloeddruk en de invloed van voeding hierop.

De basis van goede diabeteszorg, wordt gevormd door goed onderbouwde voedingsadviezen, gebaseerd op de meest recente literatuur. Voor onze dieetadvisering gebruiken wij de voedingsrichtlijn voor diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie.

In onze praktijk heeft Annemiek Scholman zich gespecialiseerd in de dieetbehandeling van diabetes. Daarvoor heeft zij de post HBO-opleidingen Diabetes (met complicaties) en Nieren gevolgd. Recent heeft ze tevens de Prisma scholing (een groepseducatie voor diabeten) gevolgd. Tot slot is ze aangesloten bij de DNO (Diabetes and Nutrition Organization) en DVN (Diabetes Vereniging Nederland). Ook Nadia Driessen heeft de post HBO opleiding Diabetes gevolgd.

Doe hier de diabetes risicotest

Multiple Sclerose

MS is een neurologische aandoening. Door kleine ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen er allerlei klachten ontstaan. Ontstekingen komen en gaan waardoor klachten ook weer verdwijnen. Soms treed er blijvende schade op, klachten verdwijnen dan niet meer.

Op het gebied van MS en voeding kunnen er verschillende vragen zijn. Zo zijn er veel diëten op internet te vinden die beweren de klachten van MS te verminderen of MS zelfs te kunnen genezen. Obstipatie komt relatief vaker voor bij iemand die MS heeft. Daarnaast kan het zo zijn dat u door uw klachten minder kunt bewegen en aankomt in gewicht. Het kan voorkomen dat als gevolg van MS u moeite krijgt met slikken en kauwen. Ook dan kan een diëtist, samen met logopedie, u begeleiden om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

Voor bovenstaande en ander vragen over MS en voeding kunt u terecht bij Nadia Driessen - van Dee. Zij is als diëtist aangesloten bij MS zorg Nederland.

Lees meer over MS op de website van MS zorg Nederland

Ondervoeding

Wanneer iemand onbedoeld afvalt kan hij ondervoed raken. Vooral bij ouderen maar ook bij bepaalde ziekte is dit een groot probleem. Iemand eet bijvoorbeeld minder door misselijkheid, veranderde smaak of verminderde eetlust. Ook psychische of sociale factoren kunnen meespelen

Als je onbedoeld gewicht verliest lever je conditie en spiermassa in. Dit kan allerlei gevolgen hebben zoals meer complicaties na een operatie, grotere kans op vallen, sneller ziek worden en langzamer hiervan herstellen en grotere kans op sterfte.

Wanneer iemand ondervoed is kijken we eerst naar de mogelijkheden om de normale voeding energierijker te maken. Lukt dit onvoldoende? Dan kan er aanvullende medische voeding voorgeschreven worden. Een voorbeeld hiervan is drinkvoeding (ook wel astronautenvoeding genoemd). Als iemand dan nog niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt kan er in overleg met de cliënt en arts besloten worden om te starten met sondevoeding.

Denkt u dat u zelf of iemand in uw omgeving ondervoed is? Doe dan hier te test.

Binnen de praktijk heeft Nadia Driessen zicht gespecialiseerd in ondervoeding. Maar ook de andere diëtisten kunnen u hierbij begeleiden.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

PDS kan zich in verschillende klachten uiten. U kunt last hebben van obstipatie of diarree. Dit kan ook afwisselend voorkomen. Daarnaast kunnen klachten bestaan zoals krampen, opgeblazen buik en winderigheid. De diagnose PDS wordt gesteld als er geen medische verklaring voor de klachten te vinden is.

Voeding kan een rol spelen bij vermindering van de klachten bij PDS. Eerst zullen wij kijken of u voldoet aan de algemene voedingsrichtlijnen. Krijgt u bijvoorbeeld wel voldoende vocht en vezels binnen? Ook lichaamsbeweging is belangrijk.

Ondanks een gezond eet- en leefpatroon blijven sommige mensen klachten houden. Het kan zo zijn dat sommige voedingsmiddelen niet goed verteerd worden waardoor de klachten ontstaan. Hiervoor is het FODMAP dieet ontwikkeld in Australië. Gedurende 2-6 weken volgt u een dieet waarin verschillende groepen voedingsmiddelen vermeden worden. Als u klachten verminderen in deze periode gaan wij vervolgens uitzoeken welke van de groepen uw klachten veroorzaken zodat er een dieet op maat gemaakt kan worden.

Bij Diëtistenpraktijk de Linge kunnen Nadia Driessen en Annemiek Scholman u begeleiden bij het FODMAP dieet.