Diëtistenpraktijk De Linge

uw leven in beweging

Specialisaties

Overgewicht

Overgewicht ontstaat als het lichaam langdurig meer energie (calorieën) krijgt dan het nodig heeft. Alles draait om de hoeveelheid calorieën die u eet en de hoeveelheid energie die uw lichaam verbruikt: de energiebalans. Als de balans doorslaat doordat u gedurende een langere tijd te veel eet en/of te weinig beweegt neemt uw gewicht toe. 

Overgewicht

U voelt zich het best bij een bepaald gewicht. Vaak is dat ook het gewicht dat goed is voor uw gezondheid. Een paar kilo meer (of minder) is meestal geen probleem. Fors overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, artrose, een aantal vormen van kanker, slijtage gewichten en maagklachten. Ook kan het psychische klachten geven zoals depressiviteit, een negatieve lichaamsbeleving en een negatief zelfbeeld.

Wat is een goed gewicht?

Er zijn twee testen waarmee u zelf kunt bereken of u te zwaar bent.

De BMI

De BMI (Body Mass Index) geeft de verhouding weer tussen uw gewicht en uw lengte. Om het te berekenen deelt u uw gewicht (kg) door uw lengte (m) in het kwadraat. Dus als u 68 kilo weegt bij een lengte van 1.73 m is uw BMI 68/(1,73*1,73) = 22,7.

Het is makkelijker om uw score op deze website te berekenen. Er zijn verschillende testen voor jongens tot 18 jaar, meisjes tot 18 jaar en volwassenen vanaf 19 jaar. De BMI is niet bruikbaar voor zwangeren en topsporters.

Bereken hier uw BMI

• Score: groen, tussen 18,5 en 25. U heeft een gezond gewicht.
• Score: oranje, tussen 25 en 30. U bent iets te zwaar.
• Score: rood, boven de 30. Uw gewicht is gevaarlijk voor uw gezondheid. U heeft obesitas.

De middelomtrek

Er is een eenvoudige manier om te weten of het nodig is uw gewicht te verbeteren. Met behulp van een centimeter kunt u uw middelomtrek meten. Enkele tips:

  • Trek de centimeter niet aan
  • Meet uw omtrek na uitademen en ontspan uw buikspieren.
  • Laat bij voorkeur uw omtrek door iemand anders meten, dat is nauwkeuriger.
  • Meet de omtrek bij voorkeur op de blote huid, op het smalste deel van uw middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen, over uw navel.

Het is goed om actie te ondernemen als de omtrek:

  • Bij mannen 102 cm of meer is.
  • Bij vrouwen 88 cm of meer is.

Om een gezond gewicht te bereiken en te behouden is motivatie nodig. Een paar kilo kwijtraken door een week streng lijnen is voor de meeste mensen geen kunst. Overtollig vet verbranden en voorgoed kwijtraken vergt echter meer inzet. Gewoonten moeten worden veranderd. Professionele begeleiding kan dat gemakkelijker maken. De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding.
De diëtisten van Diëtistenpraktijk de Linge kunnen u hierbij coachen. Zij besteden aandacht aan uw huidige voedings- en beweegpatroon en er is aandacht voor uw specifieke eetgedrag.  De diëtisten leggen uit wat de meest recente landelijke adviezen zijn en geven aanbevelingen. In samenspraak met u wordt gezocht naar het leefpatroon dat u past en dat u de rest van uw leven vol kunt houden.

In onze praktijk heeft Christel Witjes zich gespecialiseerd in de behandeling van overgewicht. Daarvoor heeft zij de universitaire opleiding psychologie gevolgd en diverse nascholingen met betrekking tot de behandeling van overgewicht.

Eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische stoornis waarbij sprake is van verstoord eetgedrag. Een eetstoornis kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassen, bij zowel vrouwen als mannen. Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. 

EetgedragSommige mensen eten te weinig, anderen te veel. Bij anderen wisselen perioden van te weinig en te veel eten elkaar af. Gedachten over eten, het eigen lichaam en gewicht worden vaak een obsessie.

In onze praktijk heeft Christel Witjes zich gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Daarvoor heeft zij de opleiding gezondheidspsychologie gedaan aan de Open Universiteit Nederland. Ook heeft zij de post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen gevolgd.

Diabetes mellitus

De diagnose diabetes is een diagnose voor het leven. Tegenwoordig wordt, bijv. bij een jaarlijkse controle, al in een vroeg stadium een verhoogd glucose (bloedsuiker) ontdekt. Ondanks de komst van betere pillen en nieuwere insulines kan de oorzaak van diabetes nog steeds niet bestreden worden. Samen met erfelijkheid is overgewicht één van de belangrijkste oorzaken. Vijf tot tien kilo afvallen is dan ook bij de meeste diabeten één van de eerste behandeldoelen. Hierbij wordt aandacht besteed aan veranderingen in de leefstijl (lagere energie inname, hoger energie verbruik) voor een langere tijd. Zo bestaat de kans dat u het gebruik van diabetesmedicatie nog even uit kunt stellen.

DiabetesDaarnaast hebben diabeten een hogere kans op hart- en vaatziekten. Het is dan ook belangrijk om vanaf het begin aandacht te besteden aan de verschillende soorten vet in de voeding. Het verlagen van de inname van verzadigd vet kan een duidelijke daling van het LDL-cholesterol (= het verkeerde cholesterol) geven.

Als er sprake is van een verhoogde bloeddruk, wordt er tevens aandacht besteed aan de hoeveelheid zout die u eet. Hoe langer iemand diabetes heeft, des te groter de kans op complicaties. Complicaties als gevolg van diabetes zijn afwijkingen aan: ogen (retinopathie), hart- en bloedvaten, nieren, zenuwen en voeten. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd, zodat de voeding en medicatie bij bv. een verminderde nierfunctie tijdig kan worden aangepast.

Gedurende de hele behandelperiode is er aandacht voor het voorkomen van acute klachten, zoals hypo's (= laag bloedsuiker) en hypers (= hoog bloedsuiker). Hierbij is het belangrijk dat diabeten een goed inzicht hebben in de hoeveelheid koolhydraten (= suikers en zetmeel) in voedingsmiddelen en wat het effect hiervan is op de bloedsuiker. Deze kennis over koolhydraten komt ook goed van pas als u insuline moet gaan gebruiken.

De basis van goede diabeteszorg, wordt gevormd door goed onderbouwde voedingsadviezen, gebaseerd op de meest recente literatuur. Voor onze dieetadvisering gebruiken wij de voedingsrichtlijn voor diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie.

In onze praktijk heeft Annemiek Scholman zich gespecialiseerd in de dieetbehandeling van diabetes. Daarvoor heeft zij de post HBO-opleidingen Diabetes (met complicaties) en Nieren gevolgd. Recent heeft ze tevens de Prisma scholing (een groepseducatie voor diabeten) gevolgd. Tot slot is ze aangesloten bij de DNO (Diabetes and Nutrition Organization) en DVN (Diabetes Vereniging Nederland).

Doe hier de diabetes risicotest