Diëtistenpraktijk de Linge

Leef zoals je eigenlijk zou willen!

denkwolk

In het najaar van 2013 heeft Christel Witjes, de opleiding tot ACT-therapeut gevolgd. De Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert.

ACT is veel meer een manier van leven dan een therapievorm die psychische klachten behandelt. Acceptance staat voor aanvaarding. Aanvaarding van gevoelens en emoties die het leven met zich meebrengen. Commitment verwijst naar het zich verbinen aan de individuele doelen en (levens)waarden en de gedragsverandering die daarvoor nodig is. Doel van de behandeling is het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Hieronder wordt verstaan het in contact kunnen zijn het hier en nu, het in volledig bewustzijn ervaren en aanvaarden van datgene wat de actuele situatie met zich meebrengt en het voldoende afstand kunnen nemen van de inhoud van je eigen denken. Je leert om 'de dingen die jebelangrijk vindt' als kompas te gebruiken en daadwerkelijk acties en activiteiten te ondernemen die daar bij passen.

Het model van ACT bevat zes zuilen:

Mindfulness: In het contact komen met het hier en nu.
Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
Zelf als context:  Een andere meer flexibele relatie met jezelf creëren.
Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven.
Toegewijde actie:    Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Christel Witjes gebruikt de ACT, als dit van toepassing is, in de behandeling van overgewicht en eetstoornissen.

Ook is het mogelijk om begeleiding te krijgen wanneer je ACT in je leven wilt gaan toepassen. Dit kan zijn als je problemen ervaart of vragen hebt maar ook als je jouw leven in beweging wilt brengen. Deze begeleiding kan individueel zijn maar ook in groepsverband. Bij voldoende belangstelling wordt er een cursus georganiseerd van 6 bijeenkomsten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 0481-374546.

Jezelf zijn is het meest bijzondere dat je kunt zijn.